Ta bättre bilder

Grunderna i fotografi

Här går jag igenom det viktigaste du behöver veta för att fota med systemkamera. Med några få, grundläggande kunskaper kommer dina fotografier att bli mycket bättre.

En timmes teori räcker

Så blir dina foton proffsiga

Alla kan ta bra bilder. Det viktigaste har inte med teknik utan känsla att göra: Få personen du fotar att slappna av. Våga prova nya vinklar och perspektiv: gå närmare, gå längre ifrån, gå till höger, gåt till vänster, lägg dig på marken, klättra upp i ett träd. Det är något du kan experimentera med hur mycket som helst. Tekniken däremot är inte så svår. Här har jag samlat det viktigaste du behöver kunna. Jag skulle gissa att det tar max en timme att läsa igenom.

Kom igång och fota

Bild på kanin.

Bländare

Bländaren reglerar hur mycket ljus som kommer in.  De påverkar också skärpedjupet. Stor bländaröppning ger mycket ljus och litet skärpedjup.

Ljus

Enklaste sättet att ta snygga bilder är att fota utomhus i gryning eller skymning. Starkt solljus ger sällan bra bilder, fota hellre en molnig dag.
Foto av blomblad

Brännvidd

Brännvidd anger hur inzoomad bilden är. Brännvidden påverkar även skärpedjupet. Stor brännvidd ger inzoomad bild och litet skärpedjup.

Gå ut i
gryningen

I gryning och skymning
får du det bästa ljuset