magnifik, utmärkt på arabiska

ﻋَﻈِﻴﻢ
3aZiim
maskulinum singular

Det arabiska ordet för magnifik, utmärkt uttalas 3aZiim och skrivs ﻋَﻈِﻴﻢ. Precis som alla arabiska ord skrivs det från höger till vänster. Ordklassen är adjektiv.

Så skriver du magnifik, utmärkt på arabiska, bokstav för bokstav.

Utöver grundformen (maskulinum singular) finns magnifik, utmärkt i femininum singular och femininum plural och maskulinum plural.

ﻋَﻈِﻴﻤَﺔ
3aZiima
femininum singular
ﻋَﻈِﻴﻤَﺎﺕ
3aZiimaat
femininum plural
ﻋَﻈِﻴﻤُﻮﻥَ
3aZiimuuna
maskulinum plural

Formerna ovan finns även i olika varianter för bestämdhet och kasus. Visa böjningsformerna för magnifik, utmärkt. Om du har kommit långt i arabiskan kanske du även vill se dual av magnifik, utmärkt.

Roten till magnifik, utmärkt

Roten till det arabiska ordet för 'magnifik, utmärkt' består av: Bokstaven som heter ayn och uttalas 3. Bokstaven som heter Za och uttalas Z. Bokstaven som heter mim och uttalas m. Arabiska ord med samma rot innehåller samma bokstäver och är ofta besläktade.

Ord med samma rot som magnifik, utmärkt

ﻋَﻈﻢ
3aZm
ben
ﻣُﻌﻈَﻢ
mu3Zam
flest, mest

Mönstret för att bilda magnifik, utmärkt

Det arabiska ordet för 'magnifik, utmärkt' bildas enligt mönstret verbalnomen form 1 (fa3iil). Mönstret anger hur rotbokstäverna ska kombineras med andra bokstäver/vokaler för att forma ordet. Mönstret visar vilken typ av ord det är, och tillsammans med roten kan du använda mönstret för att gissa ett ords betydelse.

Ord med samma mönster som magnifik, utmärkt

ﺳَﺤِﻴﻖ
saHiiq
bottenlös, långt bort
ﺣَﻘِﻴﺮ
Haqiir
elak
ﻛَﺜِﻴﻒ
kathiif
intensiv, koncentrerad, tjock

Användning av magnifik, utmärkt

Nedan ser du exempel på fraser/meningar med det med det arabiska ordet för magnifik, utmärkt. Ordet är markerat med rött.

1) Källa: Språkrådet