Bokstaven beh

Bokstaven beh ingår i det arabiska alfabetet. Här går vi igenom hur du uttalar och skriver beh.

Så uttalas beh

Den arabiska bokstaven beh uttalas b precis som på svenska.

I det fonetiska alfabetet skrivs uttalet av beh som [b]. På den här webbplatsen skriver jag uttalet som b.

Skriva med beh

Bokstaven beh har fyra former: isolerad, initial, medial och final.

final
ـﺐ
medial
ـﺒـ
initial
ﺑـ
isolerad

Bokstaven beh har egenskapen dual-join. Dvs den vill koppla åt båda hållen. Om det finns en bokstav före, som också är dual-join, så kopplas beh ihop med den. Om det finns en bokstav efter, så kopplas beh ihop med den. Så skriver du med arabiska bokstäver som har dual-join.

Vilken av formerna du ska använda beror på bokstavens position i ordet och omgivande bokstäver. Glöm inte att arabiska skrivs från höger till vänster.

beh ensam

När beh står för sig själv används den isolerade formen.

beh i början av ord

När beh är den första bokstaven i ett ord används den initiala formen. Den är fri till höger och har en svans till vänster för att koppla ihop med bokstaven efter.

ﺑـ
ﺑَﺮﻕ
barq
blixt
ﺑَﺎﺏ
baab
dörr
ﺑَﻴﺖ
bayt
hus

beh i mitten av ord

När beh är mitt i ett ord, dvs varken är första eller sista bokstaven, används ofta den mediala formen. Den har en svans åt båda hållen för att koppla ihop med både bokstaven före och efter.

ـﺒـ
ﻗَﺒﻞ
qabl
före
ﻃَﺒَﻖ
Tabaq
måltid, tallrik
ﺧَﺒَﺮ
khabar
nyhet, predikat

beh i mitten efter right-join

När beh är mitt i ett ord och kommer efter en bokstav som är right-joining, används den initiala formen. Den är fri till höger eftersom bokstaven före inte kopplar åt vänster, och har en svans till vänster att koppla ihop med bokstaven efter.

ﺑـ
ﺭُﺑﻊ
rub3
fjärdedel
ﺫَﺑﺢ
dhabH
slaktande
ﺍِﺑﻦ
ibn
son

beh i slutet av ord

När beh är den sista bokstaven i ett ord används ofta den finala formen. Den har en svans till höger för att koppa ihop med bokstaven före och är fri till vänster.

ـﺐ
ﻃَﻠَﺐ
Talab
beställning, efterfrågan
ﻋُﺸﺐ
3ushb
gräs
ﺧَﺸَﺐ
khashab
trä

beh i slutet efter right-join

När beh är den sista bokstaven i ett ord och kommer efter en bokstav som är right-joining, används den isolerade formen. Den är fri till höger eftersom bokstaven före inte kopplar åt vänster. Den är också fri till vänster eftersom det inte finns någon bokstav efter.

ﺷُﺮﺏ
shurb
drickande
ﺑَﺎﺏ
baab
dörr
ﻛُﻮﺏ
kuub
glas, kopp

Sammanfattning: skriva med beh

Bokstaven beh har fyra former.
Den isolerade formen används när beh står för sig själv och i slutet av ord (efter right-join-bokstav) Dvs om det inte finns någon bokstav före som vill koppla och det inte finns någon bokstav efter.
Den initiala formen ﺑـ används i början av ord och i mitten av ord (om bokstaven före är right-join). Dvs om det inte finns någon bokstav före som vill koppla och det finns en bokstav efter.
Den mediala formen ـﺒـ används i mitten av ord (om bokstaven före inte är right-join). Dvs om det finns bokstav både före som vill koppla och det finns en bokstav efter.
Den finala formen ـﺐ används i slutet av ord (om bokstaven före inte är right-join). Dvs om det finns en bokstav före som vill koppla och det inte finns någon bokstav efter.

Månbokstav

Du bildar bestämd form av ett ord genom att sätta al framför

ال

Bokstaven beh är en månbokstav. Det innebär att den bestämda artikeln uttalas precis som al och inget annat. De bokstäver som inte är månbokstäver kallas solbokstäver. Lär mer om bestämd form.